La termenul fixat, notarul public va verifica dacă:
- soții sunt prezenți, personal;
- stăruie în cererea de desfacere a căsătoriei;
- s-a realizat acordul cu privire la autoritatea părintească
- sunt de acord cu numele pe care îl vor purta după finalizarea procedurii;
- iși menţin celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii;
- consimţământul lor este liber şi neviciat;
- niciunul dintre soți nu este pus sub interdicţie.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite cumulative, notarul public va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, prin care va constata desfacerea căsătoriei şi va dispune eliberarea certificatului de divorţ.
Notarul public poate elibera, la cerere, un Certificat european de divorț, valabil în toate țările semnatare ale Regulamentului UE nr. 1259/2010 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp (Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Slovenia).
Certificatul de divorţ nu va conţine nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi.
La expirarea termenului fixat, în caz de neprezentare a soților și în absența unei cereri de amânare, notarul public va respinge cererea de divorț prin încheiere.
Dacă notarul public constată că au intervenit elemente noi care duc la neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de mai sus (cu titlu exemplificativ: soții nu mai staruie în cererea de divorț/nu se înțeleg cu privire la numele de familie pe care il vor purta după divorț/ sau unul dintre soți nu mai este de acord cu divorțul/soții se împacă, etc), cererea de divorț va fi respinsă.